La Conselleria d’Educació i l’Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC) signen un conveni en el qual participa l’IES Serra d’Espadà a Onda
21/11/2020 | 21:21 h
El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà Ibáñez, i el president de l’Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC), Juan José Montoro, han signat un conveni per a potenciar els cicles d’FP vinculats a la indústria ceràmica.
A la signatura d’aquest acord de col·laboració també han assistit el director general d’FP i ERE, Manuel Gomicia, professorat de l’IES Caminàs i l’IES Politècnic de Castelló, de l’IES Serra d’Espadà d’Onda, representat per la seua director Ana Franch Santos (la segona per l'esquerra de la foto de baix), i diversos membres de l’ATC.
També ha estat present Manuel Collado Lozano (tercer per l'esquerra a la imatge de dalt i segon per la dreta a la foto de baix), professor en excedència de l'IES Serra d'Espadá i ara prospector-col·laborador de la Conselleria d'Educació.
El conseller Vicent Marzà ha explicat que “la transformació del model productiu valencià requereix una bona connexió entre formació i necessitats dels sectors productius”, i ha afegit que “el sector ceràmic és un dels nostres baluards econòmics, i col·laboracions com aquesta fan que entre totes i tots treballem per a millorar-lo, transformar-lo i modernitzar-lo. Pensem que aquestes connexions són fonamentals per a eixir enfortits del difícil context a què ens ha sotmés la crisi sanitària”.
En aquest context, el titular d’Educació de la Generalitat ha explicat que “l’ATC ja té contacte directe amb els instituts de les comarques de Castelló que tenen cicles amb connexió directa a diferents necessitats del sector ceràmic i hi ha iniciat col·laboracions que volem que siguen més estretes i àmplies amb la signatura d’aquest conveni. Per això estem molt agraïts per la feina que s’ha iniciat i tota la que durem a terme conjuntament a partir d’ara”.
Per la seua banda, Juan José Montoro ha destacat que “des de la seua fundació, fa 44 anys, ATC ha dedicat el seu treball a difondre el coneixement amb l'objectiu que els nostres tècnics ceràmics, així com els estudiants de qualsevol branca vinculada amb la indústria ceràmica, estiguen perfectament formats i informats en tot moment i, d'aquesta manera, el clúster ceràmic castellonenc puga mantindre el seu lideratge mundial. El conveni que hem signat amb la Conselleria d'Educació incideix en la nostra línia de treball i ens permet ampliar el nostre camp d'acció en estrényer llaços entre la indústria i les diferents àrees educatives i, de manera molt especial, la Formació Professional. L'objectiu que perseguim és tan ambiciós com necessari: ajustar els plans d'estudis a les necessitats reals de les empreses i, d'aquesta manera aconseguir una major ocupabilitat i millors resultats a nivell empresarial.”
Donar a conéixer els cicles formatius i connectar el professorat amb les empreses
La primera de les accions concretes que s’explicita en el conveni és la realització de jornades divulgatives per a l’alumnat d’ESO i Batxillerat sobre l’activitat professional en les branques de vidre i ceràmica. D’aquesta manera es duran a terme jornades divulgatives sobre les activitats que realitzen els i les professionals del sector del vidre i ceràmica en els àmbits de la formació tècnica i les enginyeries i les seues possibilitats d’incorporació al mercat laboral.
Un altre dels eixos de l’acord és incrementar l’ocupabilitat dels alumnes diplomats i assegurar els coneixements i competències tant professionals com personals i socials, a fi de facilitar-ne la mobilitat dins de l’empresa o entre empreses.
La cooperació entre la Conselleria i l’ATC també permetrà treballar en l’adequació dels plans d’estudis dels diferents mòduls professionals dels cicles formatius de la família professional de vidre i ceràmica, realitzant propostes d’actualització de les corresponents programacions didàctiques.
Transferència tecnològica i innovació
Un altre pilar del conveni és potenciar la relació del professorat d’FP amb les empreses de la ceràmica, per a afavorir la necessària transferència de coneixements, així com la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació.
D’aquesta manera, Educació de la Generalitat i l’ATC aniran de la mà a l’hora de fomentar actituds investigadores i innovadores, amb la finalitat d’iniciar canvis lligats als processos d’ensenyament-aprenentatge, al desenvolupament de tecnologies emergents, de nous productes i eines que donen resposta a diferents situacions susceptibles de canvi o millora que tinguen relació amb el sector productiu de la ceràmica.
A fi de dur a terme les accions que es recullen en el conveni, tant la Conselleria com l’ATC es comprometen a cedir espais, equipaments específics i eines didàctiques, així com a crear una comissió de seguiment de l’acord.
Un exemple d’aquesta cooperació serà la formació del professorat. En aquest sentit, l’ATC col·laborarà en la formació permanent del professorat d’FP, proporcionant accés gratuït als cursos de formació i actualització tecnològica de ceràmica i vidre, d’acord amb les seues possibilitats. Una formació que serà reconeguda per la Conselleria dins del seu Pla de formació permanent.
Pel que fa a l’impuls de la transferència tecnològica i de coneixement en els centres educatius d’FP, per a desenvolupar treballs tècnics i elaborar projectes innovadors, la comissió de seguiment d’aquest conveni podrà organitzar jornades tècniques, concursos o premis per a incentivar la participació.
Finalment, una altra línia de treball conjunta entre Educació i l’ATC serà el foment de l’emprenedoria entre l’alumnat.