El ple de la Diputació de Castelló aprova per unanimitat el seu primer Pla d’Igualtat, 13 anys després de l’aprovació de la Llei
17/11/2020 | 21:32 h
El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat aquest dimarts per unanimitat el primer Pla d'Igualtat d'Oportunitats de la institució provincial. Segons una nota del seu gabinet de comunicació, 'veu la llum amb tretze anys de retard, ja que la Llei d'Igualtat de 2007 obliga a promoure-la de manera activa per a eliminar qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe. El document, impulsat en tan sols un any de gestió, tindrà un període d'aplicació quinquennal, consta de 13 eixos i inclou 63 accions'.
La vicepresidenta i responsable de l'àrea d'Igualtat, Patricia Puerta Barberá, ha dit que aquestes accions «seran d'obligada aplicació en tots i cadascun dels àmbits de desenvolupament d'activitat d'una institució que posarem en l'avantguarda de les polítiques d'igualtat d'oportunitats entre les dones i els homes», en trasncripció de la nota.
El document aprovat s'estructura en diferents àrees que inclouen accions dissenyades per a garantir la igualtat en tots els processos de selecció i contractació, classificació professional, promoció, formació, condicions de treball i l'exercici corresponsable dels drets de la vida personal, familiar i laboral. A més, promou l'anàlisi de la presència feminitzada o masculinitzada, les retribucions i la prevenció de l'assetjament sexual.
Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que «hui és un dia important per a la Diputació», ha posat en valor que el pla aprovat «ha sigut fruit del consens» i que en la seua elaboració «han participat totes les forces polítiques i agents socials representades a la casa». També ha incidit en el fet que «una vegada creada l'àrea d'Igualtat, la primera decisió que es va adoptar va ser constituir una comissió negociadora per a l'elaboració d'aquest pla».
La vicepresidenta ha agraït la col·laboració prestada per totes les persones que han intervingut en l'elaboració del Pla d'Igualtat, i molt especialment, la de la funcionària, Ana Portal.
Per part seua, el diputat del Grup Compromís, Pau Ferrando Tárrega, ha argumentat que «la pandèmia que hem patit ens ha recordat que amb cada crisi empitjoren les condicions laborals i vitals de la meitat de la població: les dones». En aquest sentit, «l'aprovació d'aquest Pla d'Igualtat és un primer pas i ineludible per a erradicar les violències estructurals i simbòliques que encara hui dificulten l'autonomia i la igualtat de condicions i d'oportunitats per raó de gènere». Per a la coalició valencianista, el Pla d'Igualtat de la Diputació de Castelló «haurà de servir de base per a materialitzar també els plans d'igualtat dels municipis de la nostra província, als quals aquesta administració haurà de donar el seu suport perquè duguen a terme els seus propis»
Eliminació de la Violència cap a les Dones
El president, José Martí Garcia, ha llegit una declaració institucional consensuada per tots els grups per a reafirmar el compromís de la Diputació amb la igualtat de gènere i la implementació d'accions per a l'erradicació de la violència cap a les dones. Es tracta d'una decisió que s'adopta a escasses dates de la celebració del 25 de Novembre, Dia per a l'Eliminació de la Violència cap a les Dones.
El text també recull la voluntat de la institució de combatre els posicionaments polítics que defensen la negació de l'existència de la violència de gènere o el rebuig de les polítiques públiques destinades a la seua erradicació total. A més, advoca per promocionar la sensibilització i la prevenció com a antídot contra el masclisme.