Jornada a Onda sobre Rehabilitació d’Habitatges i Regeneració Urbana
18/05/2018 | 22:42 h
(32 fotos) L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet Lecha, la directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Renovació Urbana de la generalitat, Rebeca Torró Soler, i el secretari general de la FVMP, Vicent Gil Olmedo, han presidit l'inici de la Jornada sobre Rehabilitació d'Habitatges i Regeneració Urbana. S'ha celebrat aquest dijous a la sala d'actes de l Casa de Cultura.
Sobre aquest tema, l'ajuntament ha remés la nota següent:
"Onda s'ha convertit en un referent de bona gestió de la regeneració congregant a ponents de màxima rellevància en els seus camps que han participat en interessants xarrades. Un gran nombre de ciutadans, així com tècnics i regidors d'altres Ajuntaments de la Província, i representants d'empreses de la construcció, s'han acostat a la Casa de la Cultura per a conèixer de primera mà totes les iniciatives que estan en marxa en matèria de rehabilitació d'edificis i la seva adequació energètica. En aquest sentit, l'alcalde s'ha mostrat molt satisfet amb el resultat d'aquestes jornades que situen a Onda com un referent en aquest aspecte. “Els resultats avalen el treball que estem realitzant des de l'Ajuntament i mostra d'açò és que la Conselleria ens posa d’exemple en altres poblacions. Gràcies a una gestió responsable, l'equip de govern ha aconseguit el programa d'Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) que destinarà prop de 3 milions d'euros a rehabilitar més de 100 habitatges”, ha recordat l'alcalde, qui ha informat que, “l'Oficina Municipal d'Impuls a la Rehabilitació atén diàriament als veïns del municipi que estan interessats en aquestes i altres ajudes, i en aquests moments es troben en tràmit 15 expedients ARRU”.
Per a Huguet, “aquestes dades ens animen a seguir treballant en aquesta línia de foment i a seguir impulsant també les ajudes municipals”.
Cal recordar que les Ajudes Econòmiques per a la Conservació i Rehabilitació d'Habitatges i Edificis Residencials que ofereix l'Ajuntament d'Onda des de l'àrea d'Urbanisme que gestiona la regidora Marta Piquer Martí, estan destinades a aquells habitatges o edificis residencials l'antiguitat dels quals supere els 15 anys. La quantia màxima d'aquesta subvenció és de 4.000 euros per a habitatge individual i de 5.000 euros si es tracta d'un edifici plurifamiliar o residencial múltiple.
Així mateix, durant la jornada s'ha informat que gràcies a les diferents ajudes s'han rehabilitat a Onda 238 habitatges, amb una inversió total de quasi 450.000 euros. Cal destacar també que, en aquesta obres, han participat aproximadament 500 empreses, de les quals el 75% són d'Onda. En aquest aspecte, l'alcalde L'alcalde Ximo Huguet ha assenyalat que “des que va començar la legislatura hem apostat per la rehabilitació d'habitatges com a foment de l'economia. Érem conscients que dinamitzant aquest tipus d'obres, impulsaríem la creació de llocs de treball i la millora de l'economia local. Volem seguir millorant Onda i la vida de tots els seus veïns i veïnes. Per tot açò, seguirem apostant per aquestes subvencions que no solament ajuden a les famílies a millorar els seus habitatges i el seu dia a dia, també ajudem a donar un impuls a un sector, com el de la construcció i sectors afins, que en anys arrere ha sigut molt castigat per la crisi econòmica”.
Per la seua banda, la directora general de la Conselleria d'Habitatge, Rebeca Torró, ha destacat durant la inauguració de la jornada que “del total del milió d'euros que la Conselleria d'Habitatge abonarà en ajudes per al lloguer i la rehabilitació d'habitatge a ciutadans d'Onda, 707.463 euros corresponen a subvencions impagades per l'anterior Consell del Partit Popular, que a causa de la seua mala gestió mai va pagar als beneficiaris amb els conseqüents perjudicis que va implicar, i ha hagut de ser aquest Govern valencià el que haja assumit i fets efectius els pagaments”.
En aquest sentit, la directora general ha insistit que “les ajudes es convoquen, es tramiten i, sobretot, es paguen com estem fent en l'actual Consell”, i s'ha lamentat que “ara siga notícia el fet que les ajudes concedides s'abonen,quan és nostre haver i obligació, i es faça amb rapidesa a causa que durant anys l'anterior govern les convocava i les resolia però mai les pagava”.
De fet, Torró ha recordat que s'ha fet efectiu un segon pagament de 7.457.001 euros als beneficiaris de les ajudes al lloguer corresponents a 2017, amb el que des de la Direcció general d'Habitatge ja s'han abonat 10.982.001 euros a les 12.426 famílies que van resultar beneficiades amb aquestes ajudes en tota la Comunitat.
ARRU
A aquestes ajudes directes per al lloguer i la reformes d'habitatges, cal sumar, segons ha explicat Torró, les subvencions corresponents a les actuacions de renovació urbana, ARRU a Onda, que estan en marxa i que suposarà una inversió total per al municipi de més de 3,4 milions d'euros, dels quals la Generalitat, amb fons propis i a través del Pla estatal, aportarà 1.127.366 euros al que cal sumar les aportacions de l'Ajuntament.
D'aquesta forma, ha continuat la directora general, “els veïns d'Onda compten amb una subvenció de la Generalitat de més d'1,1 milions d'euros per a la rehabilitació del centre històric protegit d'Onda a través del ARRU, signat en 2016, dels quals es van avançar en 2017, 169.104,9 euros i s'estan tramitant per a aquest 2018, els 976.937,10 restants».
Les actuacions que comprèn el ARRU, gestionat per la Generalitat, impliquen, entre altres obres, l'edificació de cinc habitatges en el centre històric protegit d'Onda, així com la rehabilitació de 104 habitatges", segons acaba dient la nota de l'Ajuntament d'Onda.
Per la seua banda, la Generalitat ha fet arribar als mitajns de comunicació la nota següent, només en castellà:
"La Conselleria de Vivienda, Obras Públicas y Vertebración del Territorio, a través de la Dirección General de Vivienda, Rehabilitación y Regeneración Urbana, ha abonado un total de 1.018.390 euros en ayudas para el alquiler y la rehabilitación de vivienda a vecinos y vecinas de Onda, como ha señalado la directora general, Rebeca Torró.
La directora general de Vivienda ha hecho estas declaraciones en la inauguración de una jornada en Onda sobre la convocatoria del Plan Renhata de ayudas de la Generalitat para actuaciones de mejora de las condiciones de habitabilidad en el interior de las viviendas, la reforma de baños y cocinas y la adaptación de la accesibilidad, así como las ayudas para el Informe de Evaluación de Edificios, IEE.
Según ha subrayado Torró, "del total de ese más de un millón de euros gestionados por la Dirección General de Vivienda en ayudas a ciudadanos de Onda, 707.463 euros corresponden a subvenciones impagadas por el anterior Consell del Partido Popular, que debido a su mala gestión nunca pagó a los beneficiarios con los consecuentes perjuicios que acarreó, y ha tenido que ser este Gobierno valenciano el que haya asumido y hechos efectivos los pagos".
En este sentido, la directora general ha insistido en que "las ayudas se convocan, se tramitan y, sobre todo, se pagan como estamos haciendo en el actual Consell", y se ha lamentado que "ahora sea noticia el hecho de que las ayudas concedidas se abonen, cuando es nuestro deber y obligación, y se haga con rapidez debido a que durante años el anterior gobierno las convocaba y las resolvía pero nunca las pagaba".
De hecho, Torró ha recordado que se ha hecho efectivo un segundo pago de 7.457.001 euros a los beneficiarios de las ayudas al alquiler correspondientes a 2017, con lo que desde la Dirección General de Vivienda ya se han abonado 10.982.001 euros a las 12.426 familias que resultaron beneficiadas con estas ayudas en toda la Comunitat.
Además, ha destacado que en cuatro años, la Conselleria gestionada por el Partido Popular "solo concedió 63.668,68 euros en ayudas a la vivienda, mientras que en solo dos años, gracias al trabajo del actual departamento que dirige la consellera María José Salvador, hemos podido conceder 310.846,33 euros en ayudas a la vivienda".
ARRU
A estas ayudas directas para el alquiler y la reformas de viviendas, hay que sumar, según ha explicado Torró, las subvenciones correspondientes a las actuaciones de renovación urbana, ARRU, que están en marcha y que supondrá una inversión total para el municipio de más de 3,4 millones de euros, de los cuales la Generalitat, con fondos propios y a través del Plan estatal, aportará 1.127.366 euros a lo que hay que sumar las aportaciones del Ayuntamiento y los propios vecinos.
De esta forma, ha continuado la directora general, "los vecinos de Onda cuentan con una subvención de la Generalitat de más de 1,1 millones de euros para la rehabilitación del centro histórico protegido de Onda a través del ARRU, firmado en 2016, de los cuales se avanzaron en 2017, 169.104,9 euros y se están tramitando para este 2018, los 976.937,10 restantes.
Las actuaciones que comprende el ARRU, gestionado por la Generalitat, implican, entre otras obras, la edificación de cinco viviendas en el centro histórico protegido de Onda, así como la rehabilitación de 104 viviendas.
Plan Renhata
La Generalitat impulsó las ayudas del Plan Renhata por primera vez en 2017 y "la convocatoria fue todo un éxito, con lo que se demostró que estas ayudas son necesarias y muy esperadas por un amplio sector de la ciudadanía", ha remarcado Torró.
"En esta segunda convocatoria de 2018 se ha aumentado el presupuesto hasta llegar a los 5,5 millones de euros, casi un 50% más que en la primera, y pueden acogerse los propietarios, usufructuarios o arrendatarios de viviendas de la Comunitat con una antigüedad superior a los 20 años" ha recordado la directora general.
IEE
En cuanto al Informe de Evaluación de Edificios, IEE, Rebeca Torró ha hecho referencia a que el plazo para la presentación de las solicitudes para optar a estas ayudas de la Generalitat finalizará el 10 de junio de 2018 y "podrán beneficiarse las comunidades de propietarios, agrupaciones de comunidades de propietarios o propietarias únicos de edificios de carácter predominantemente residencial, que hubieren registrado el IEE con posterioridad al 10 de julio de 2017".
Gracias a la convocatoria del pasado año, "se pudieron elaborar 759 informes, de los que 81 son de la provincia de Alicante, 62 de la Castellón y 616 de València, y que corresponden a otros tantos edificios de vivienda, que gracias a esto ya disponen de información precisa sobre el estado de su edificio y una adecuada orientación a la hora de mejorar su conservación, su eficiencia energética y su accesibilidad", ha resaltado Torró.
El IEE es obligatorio para los edificios de residencia colectiva con una antigüedad superior a 50 años y los que pretendan acogerse a ayudas públicas para su rehabilitación.
Tanto el Plan Renhata como las ayudas para el IEE, ha insistido la directora general, responden "a la nueva política impulsada por la Conselleria de Vivienda y que apuesta por la rehabilitación porque no solo mejora la calidad de vida de las personas sino las condiciones de habitabilidad de nuestras viviendas a través de ayudas directas a los propietarios y, además, reactiva un sector tan castigado por la crisis como el de la construcción".
Estas jornadas han sido organizadas por la Conselleria junto con el Ayuntamiento de Onda, la Federación Valenciana de Municipios y Provincias (FVMP) y la Universitat Jaume I.