L’UJI presenta el recuperat arxiu personal del ceramista Manolo Safont
20/07/2016 | 19:21 h
(39 fotos) Més de 300 dibuixos i esbossos, fotografies, cartes, catàlegs i textos relacionats amb un centenar d'exposicions, documents relatius al Museu Històric Municipal d'Onda, quaderns d'anotacions i manuscrits d'autors com Joan Fuster o Miquel Peris i Segarra es troben entre els documents que conformen l'arxiu personal del ceramista Manolo Safont (1928-2005) presentat aquest dimecres a la Universitat Jaume I (UJI), després d'un treball de selecció que ha portat tres anys.
El rector de l’UJI, Vicent Climent; el vice-rector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Wenceslao Rambla; el representant de l'empresa Antiguitats Ramón i Cabrera, Roberto Ramón; el professor de l’UJI, Vicent García Edo, i el director de la Biblioteca, Vicent Falomir, han destacat durant l'acte de presentació la importància de conservar el llegat d'un dels ceramistes més importants del segle XX. L'acte ha comptat així mateix amb la presència de l'alcalde d'Onda, Ximo Huguet Lecha, la tinent d'alcalde de Promoció Cultural, Encara Ribes Rovira, el secretari del Consell Valencià de Cultura, l'onder Jesús Huguet i Pascual, o el diputat provincial de Promoció Económica, Salvador Aguilella Ramos, entre altres autoritats, personal acadèmic i amistats de l'artista.
Durant l'acte Roberto Ramón ha fet lliurament a l’UJI de diversos dibuixos que es trobaven entre els objectes que l'empresa Antiguitats Ramón i Cabrera va adquirir de l'habitatge de Manolo Safont i que vénen a sumar-se a les més d'una vintena de caixes amb documentació de la qual s'ha extret l'arxiu personal del ceramista. Tota la documentació també l'havia donada l'empresa.
Vicent Garcia Edo, professor de l’UJI encarregat de la selecció dels documents, ha explicat que «no està tot Manolo Safont en l'arxiu, moltes coses es poden haver perdut, però no importa. El que hi ha seria suficient per fer-nos una idea més que bona del treball que va desenvolupar al llarg de la seva vida».
Garcia Edo destaca la importància d'haver pogut salvar tota aquesta documentació, assenyalant que a partir d'ara quedarà un treball de catalogació document per document per al seu estudi i posada a la disposició del públic. Entre els arxius el professor ha destacat les nombroses fotografies de Manolo i de la seva dona, Anita, i del germà d'aquesta, Julio del Moral, així com correspondència. Quant a la seva faceta artística, l'arxiu inclou una trentena de quaderns d'anotacions i al voltant de 300 esbossos i dibuixos en la seva majoria desconeguts, retallades de premsa i nombrosos documents relacionats amb un centenar d'exposicions en les quals va participar, inclosos els catàlegs i textos dels crítics que els van prologar, entre els quals es troben notes manuscrites de Joan Fuster. L'arxiu compta a més amb documents d’altres persones que guardava el ceramista, entre ells un manuscrit deTenebres que li havia regalat el poeta Miquel Peris i Segarra. Més enllà dels arxius privats, ha ressaltat també l'existència de documents públics com els referents al Museu d'Història d'Onda, actual Museu de Ceràmica Manolo Safont, del que l'artista va ser director.
Biblioteca amb més de 4.000 volums
L'arxiu personal de Manolo Safont se suma a la biblioteca personal de l’artista que va ser donada a la Biblioteca de l’UJI en 2013 i que inclou unes 4.300 referències bibliogràfiques de les quals al voltant de 4.200 són llibres i un centenar, publicacions periòdiques.
El director de la Biblioteca, Vicent Falomir, ha explicat que els volums s'han catalogat en tres seccions principals relacionades amb ciències socials, ciències artístiques i medicina, vinculant-se aquesta última a la professió de la dona de l'artista.
Per la seva banda, el vicerector de Cultura ha repassat la trajectòria personal i artística de Manolo Safont, amb el qual li va unir una amistat personal de més de cinquanta anys. Per a Rambla aquest arxiu ve a ser un desgreuge de la retrospectiva que, segons ha reivindicat, mereixeria el ceramista d'Onda donada la importància de la seva obra.
Finalment, el rector ha estat l'encarregat de tancar l'acte assenyalant la importància de que la Universitat s'impliqui amb el seu entorn a través d'aquest tipus de projectes. «No és tan sol un acte de presentació, és també un homenatge a Manolo Safont de aquells que li volien i valoren la importància de la seva obra», ha assenyalat Climent.
L'acte s'ha tancat amb un minut de silenci de les persones assistents per l'última víctima de la violència de gènere després de l'assassinat d'una dona a Benicàssim a les mans de la seva parella.